Kneippovi tretmaji v praksi

Post Image
9 Junij 2018

16:00 - 17:00 | VSŠKV Ljubljana


[Kneippov pristop: voda, zelišča, hrana, gibanje, zdrav in uravnotežen življenjski slog.]

Izvedli bomo več Kneippovih tretmajev. Udeleženci se boste naučili, da je knajpanje preprosto, enostavno, poceni, da ga lahko delate v okrilju vašega doma in da je učinkovito za naše zdravje in za dobro počutje.

Naučili se bomo in izvedli:

HLADNA ROČNA KOPEL (osveži in pomiri),
HOJA PO VODI (krepi vene, pred spanjem pa pomirja),
OBLIV OBRAZA (ali lepotni obliv, saj poživi, osveži in pospeši prekrvitev kože obraza),
OBLIV KOLEN (pospeši krvni obtok, znižuje možnost nastanka krčnih žil),
HLADEN OBLIV NOG (pospeši krvni obtok, prebudi telo in razbistri um, da več energije),
HLADEN OBLIV ROK (pospeši krvni obtok, razbistri um, da več energije),
SENENA SAVNA (razstruplja organizem, pomirja),
BOSONOGA HOJA PO TRAVI (prebudi in izostri vse čute, prekrvi telo, umiri …),
BOSONOGA SENZORIČNA POT (prebudi in izostri vse čute, prekrvi telo, razbistri …).

Knajpanje je preprosto, enostavno in poceni. Gre tudi brez bazena:)
---
 • CILJNA SKUPINA: Sodelovali bodo tudi otroci.
 • Udeležence prosimo, da se dogodku primerno obujejo in oblečejo in s seboj prinesejo kako brisačo.

  ---
  Dogodek se izvaja v okviru tematskega sklopa KNEIPP ODDIH ZA VEČ ZDRAVJA oz. kneippov dan, ki ga organizira VSŠKV kot svoj doprinos k letošnjemu svetovnemu dnevu velnesa.
DRUG ZA DRUGEGA – DRUG Z DRUGIM
 
Moto letošnjega Kneippovega dneva nas pelje v razmišljanja in dejavnosti o tem, da ni največ to, da naredimo, kar se da zase in za svoje zdravje, temveč da v sodelovanju z drugimi dosežemo veliko več! Že Kneipp je rekel: Kdor se trudi najti lastno srečo, bo tudi drugim rad pomagal pri tem. Vpetost v družbo je del življenjskega reda in kot taka enako pomembna, kot ostali Kneippovi stebri. Najti svoje mesto in se angažirati drug ob drugem, je tisto pravo.
Zelo moderno je biti lep in uspešen. Različni tehnični in tehnološki pripomočki nas kontrolirajo, vodijo pri fitnesu, izbirajo prehranska dopolnila, vitamine ali energijske napitke. Pa je to res tisto, kar si želimo? Če hočemo vse sami, se samo oddaljujemo od okolice v že tako zelo razčlovečenem okolju. Prav zato v Kneippovi zvezi toliko damo na to, da se najdemo v skupnem iskanju smisla našega bivanja. Po vseh petih stebrih (voda, gibanje, prehrana, zelišča, življenjski red) zato izbiramo dejavnosti, ki jih veliko boljše opravimo drug za drugega, da potem uživamo drug z drugim. (Francka Čuk)
 
Ravno zaradi zgoraj rečenega smo se v Višji strokovni šoli za kozmetiko in velnes Ljubljana odločili, da svetovni dan velnesa, 9. junija 2018, namenimo Kneippu, njegovi skrbi za zdravje in dobro počutje, zdravemu in uravnoteženemu življenjskemu slogu … Vemo, kako živeti zdravo v sožitju z naravo in v sožitju in sozvočju z drugimi (prijatelji, sorodniki, znanci …). Samo tako bo naše druženje še bolj učinkovito, prijetno, učljivo …
---
»Ostati zdrav in dolgo živeti je želja večine ljudi, zelo malo pa jih je pripravljenih za to tudi kaj narediti. Če bi ljudje vsaj polovico skrbi namenili temu, kako ostati zdrav in zdravo živeti, bi jim bila polovica njihovih bolezni prihranjena.« (Sebastian Kneipp)
SEBASTIAN KNEIPP
 • Avtor
  Sebastian Kneipp (1821–1897), nemški duhovnik ter vodni in fitoterapevt, je postavil sistem petih stebrov za ohranjanje zdravja telesa in duha: voda, zelišča, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog. Ker si je sam že v mladosti s kopanjem v hladni Donavi pozdravil tuberkulozo, se je odločil, da bo življenje posvetil zdravljenju ljudi z naravnimi elementi.
  Sebastian Kneipp je utemeljitelj vodnega zdravljenja oziroma hidroterapije, ki temelji na uporabi zdravilne moči vode in na odgovoru telesa na vroče in hladne dražljaje. Ti stimulirajo imunski sistem, vplivajo na izločanje stresnih hormonov, pospešijo cirkulacijo krvi in prebavo ter zmanjšajo občutljivost za bolečino.