Kneippov nauk za današnje dni

Post Image
9 Junij 2018

15:00 - 16:00 | VSŠKV Ljubljana


[Kneippov pristop: voda, zdrava hrana, zelišča, gibanje, zdrav in uravnotežen življenjski slog.]
 
Če nas obremenjujejo služba, družina, okolje in vreme, se nas lotevajo prehladi in virusna obolenja, je čas, da se zavestno odločimo, da moramo kaj več postoriti za svoje zdravje in še posebej za dobro počutje.

Proti vsem tem težavam imamo na voljo starodavno Kneippovo modrost, ki nam pomaga prevzeti odgovornost za lastno zdravje. Žal je ostalo kot knajpanje v spominu po večini samo izmenjevanje toplih in hladnih kopeli. Nauk bavarskega duhovnika Sebastiana Kneippa pa je veliko več.

Postavljen je na pet stebrov: voda, gibanje, prehrana, zdravilna zelišča in življenjski slog.
Sam je spoznal korist vode in zelišč, ko si je pozdravil tuberkulozo. Prav zato je širil znanje o tem med preproste ljudi, pa tudi širše, saj so njegove nauke prevzemali po celi Evropi in pozneje po vsem svetu. Samo krepitev telesa in premagovanje stresa je prava preventiva.

VODA ima zdravilno moč. Na tisoče duševnih tegob, pobitosti, obupa, malodušja in nerazpoloženja ne bi bilo, če bi s svežo vodo marljivo čistili bivališče duha (telo), je ugotavljal Kneipp.

Hladna voda blaži bolečine, znižuje vročino, poživlja in povečuje koncentracijo. Vroča voda pomaga pri kroničnih bolečinah, krčih in pri težavah s sklepi. Blaga toplota v obliki ovitkov prodre globoko v tkivo in zdravi zakrčene mišice. Menjajoče hladno–tople kopeli pa krepijo imunski sistem.

O GIBANJU je Kneipp menil, da nedejavnost slabi, vaja krepi, čezmerna obremenitev pa škoduje. Najboljše je, da se gibamo v naravi, kjer se naužijemo svežega zraka, prav pa pridejo tudi ples, telovadba ali podobne dejavnosti, ki nas sprostijo.

PREHRANA naj bo zdravilo, je že dolgo znano. Od vsakega nekaj, ne premalo, pa tudi ne preveč, velja za ves Kneippov nauk. Izbira, priprava in uživanje hrane naj bodo povezani z dobro voljo, poskrbeti je treba za letom in letnemu času primerno izbiro živil.

Poznavanje in uporaba ZDRAVILNIH ZELIŠČ sta stara kot človeštvo. Kneipp je vedenje o njih dobil od svoje mame in starodavnih zapisov. Učinkovine zeli so lahko v cvetu (kamilica, lipa, bezeg ...), listih (jagode, robide, praprot ...), korenini (gabez, regrat ...) ali kar v celi rastlini (kopriva, rman ...).

Uporabljajo se sveža, posušena, ekstrahirana, pomešana v čajih ali, kar je še kako pomembno, kot del vsakdanje prehrane. Nabirati jih je možno v naravi, gojiti doma ali nabaviti kot gotove pripravke.

ŽIVLJENJSKI SLOG lahko posamezni dejavniki obogatijo ali otežijo, odvisno od posameznika. Urejen slog pomeni: zdrav način življenja, negovanje družabnih stikov in izogibanje preobremenitvam. Goethe je rekel: Ni dovolj vedeti, znanje je treba uporabljati. Ni dovolj hoteti, treba je narediti.

Samo vseh pet stebrov združenih v življenjski slog nam ponuja bogato preživljanje vsakdana in samo od nas samih je odvisno, ali to res hočemo. Potem tudi zmoremo.

»Ni dovolj samo vedeti, znanje je treba uporabljati. Ni dovolj hoteti, treba je tudi narediti.« (Sebastian Kneipp)
---
Dogodek se izvaja v okviru tematskega sklopa KNEIPP ODDIH ZA VEČ ZDRAVJA oz. kneippov dan, ki ga organizira VSŠKV kot svoj doprinos k letošnjemu svetovnemu dnevu velnesa.

DRUG ZA DRUGEGA – DRUG Z DRUGIM
 
Moto letošnjega Kneippovega dneva nas pelje v razmišljanja in dejavnosti o tem, da ni največ to, da naredimo, kar se da zase in za svoje zdravje, temveč da v sodelovanju z drugimi dosežemo veliko več! Že Kneipp je rekel: Kdor se trudi najti lastno srečo, bo tudi drugim rad pomagal pri tem. Vpetost v družbo je del življenjskega reda in kot taka enako pomembna, kot ostali Kneippovi stebri. Najti svoje mesto in se angažirati drug ob drugem, je tisto pravo.
Zelo moderno je biti lep in uspešen. Različni tehnični in tehnološki pripomočki nas kontrolirajo, vodijo pri fitnesu, izbirajo prehranska dopolnila, vitamine ali energijske napitke. Pa je to res tisto, kar si želimo? Če hočemo vse sami, se samo oddaljujemo od okolice v že tako zelo razčlovečenem okolju. Prav zato v Kneippovi zvezi toliko damo na to, da se najdemo v skupnem iskanju smisla našega bivanja. Po vseh petih stebrih (voda, gibanje, prehrana, zelišča, življenjski red) zato izbiramo dejavnosti, ki jih veliko boljše opravimo drug za drugega, da potem uživamo drug z drugim. (Francka Čuk)
 
Ravno zaradi zgoraj rečenega smo se v Višji strokovni šoli za kozmetiko in velnes Ljubljana odločili, da svetovni dan velnesa, 9. junija 2018, namenimo Kneippu, njegovi skrbi za zdravje in dobro počutje, zdravemu in uravnoteženemu življenjskemu slogu … Vemo, kako živeti zdravo v sožitju z naravo in v sožitju in sozvočju z drugimi (prijatelji, sorodniki, znanci …). Samo tako bo naše druženje še bolj učinkovito, prijetno, učljivo …
---
»Ostati zdrav in dolgo živeti je želja večine ljudi, zelo malo pa jih je pripravljenih za to tudi kaj narediti. Če bi ljudje vsaj polovico skrbi namenili temu, kako ostati zdrav in zdravo živeti, bi jim bila polovica njihovih bolezni prihranjena.« (Sebastian Kneipp)
SEBASTIAN KNEIPP
  • Avtor
    Sebastian Kneipp (1821–1897), nemški duhovnik ter vodni in fitoterapevt, je postavil sistem petih stebrov za ohranjanje zdravja telesa in duha: voda, zelišča, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog. Ker si je sam že v mladosti s kopanjem v hladni Donavi pozdravil tuberkulozo, se je odločil, da bo življenje posvetil zdravljenju ljudi z naravnimi elementi.
    Sebastian Kneipp je utemeljitelj vodnega zdravljenja oziroma hidroterapije, ki temelji na uporabi zdravilne moči vode in na odgovoru telesa na vroče in hladne dražljaje. Ti stimulirajo imunski sistem, vplivajo na izločanje stresnih hormonov, pospešijo cirkulacijo krvi in prebavo ter zmanjšajo občutljivost za bolečino.